![]() |
|
|
|||||||
| Kayıt ol | Albümler | Yardım | Üye Listesi | Ajanda | Radyo ve TV | Arama | Bugünki Mesajlar | Forumları Okundu Kabul Et |
| Yüce'nin Güncesi Yusuf Yüce'nin Kaleminden.. |
![]() |
|
|
Seçenekler | Stil |
|
|
||||
|
||||
|
Sevgili dostum Yavuz ZEREN bir ömür kadar sayabileceğim bir süredir yurt dışında Belçika'da yaşamaktadır. Yüreğindeki yurt sevgisini günlük gazetelerin internet sayfalarından takibetmekte ve kendince bir yorum yapmaktadır buyurun mahrum kalmayın.
HABER ÜZERiNE Genelde muntazaman internet üzerinden Türkiye'deki gazeteleri takip ediyorum. Cogu zaman gözlemledigim, bizde gazete haberlerinin ülkemiz insani icin daha duygusal ve daha Milliyetci özellikler tasidigidir. Ülke icinde olan olaylarin ki bazen gazetelerin bu haberleri verirken, dünya basininda genis yer aldigini veya dünya basininca duyurulan bir haber oldugunu belirtiyorlar. Ayni gün Internet üzerinden, gerek Avrupa gerek Afrika gerek Avustralya ve Yeni Zelanda gazetelerinde kendimce yapmis oldugum arastirmalarda , bizde belirtilen haber ile ilgili olarak ufakda olsa bir habere rastlamamis olmamdir. Her ülkenin kendi bünyesine göre haber anlayisi, ülkenin menfaatine, ekonomik ve iktisadi yapisina ve buna paralel olarak kültürel anlayisina göre önem kazanir. Bizim ülkemiz icin cok önem tasiyan bir haber diger ülkeler icin hic bir sey ifade etmiyebilir. Ayni sekilde bir cok ülkelerin kendilerine göre önem tasiyan haber veya haberleri ülkemiz icin direkt olarak önemli olmayabilir. Kizilderili'lerin, Amerikan yönetimine yaptiklari protestolar, ülkemiz icin ilk etapta pek önemli olmayabilir, belki de bu konu hic önemsenmemiste olabilir ve dolayisi ile ülkemizde cikan gazetelerde haber olmiyabilir. Buna istinaden, israil'in, Ürdün topraklarinin icine 1 metre kadar girmesi büyük bir olay olurken, Namibya'nin komsusu Botswana'nin topraklarina girip, eskiya takip etmeleri hic te önemli bir haber olmayabilir. Haberler hangi mercekten ve hangi dogrultuda veriliyor ? Haberin ASIL hedefi ne ? Verilecek haberin getirecegi ses ne veya ne kadar ses getirmeli ? Sermaye sinifinin haberlerdeki cikar pozisyonu ? Haber, endirekt baska bir haber mi veriyor ? Ve daha bir sürü sorular düsünebiliriz... Cok kücük bir detay belki ( ama bence en önemli) bilhassa yurt disinda cikan Türk gazetelerinde, illaki bir Türk'ü ön plana cikartan haberin olmasimi gerekiyor ? Misal, Hamburg'ta ki meshur genelevin sahibi Türk'müs... Bilmem nerede ki, kumarhanelerin sahibinin karisinin, dedesinin amcasi bir zamanlar Türk bir kadin ile evlenmis ayrilmis ve hemen bu olay ile ilgili olarak " iste Türk gelin" ; ama olay kumarhane... Bir de buna üstlük, Türkiye'de cesitli negatif yorumlar almis o sacma sapan dizilerin haberleri ile Avrupa' da ki Türk vatandaslarinin cocuklarini, hos olmayan bu carpik haberler ile daha dogrusu, bu haberin carpik icerigi ile aksi sekilde yönlendirilebilecek cocuklarin " etkilenecegini" göz ardi etmemeli. Bu tür haberler ! haber olarak degil ama magazin sayfasinda haber! olarak yerini almalidir. Ayrica, hicbir zaman, hic kimse, yapmis oldugu hatali veya suc iceren bir hareketi ben yaptim demez, demiyorda zaten. Hep etrafa suc atilir ama hic bir zaman özelestiri yapilmaz. Yapilan, gercekten yapilmalimiydi ? Madem yapildi yanlis ise nasil düzeltebiliriz ? Bu hareketin simdiki zamanda degil ayrica gelecek zamanda etkisi ve sonuclari ne olacaktir ? Gerek ülkemize ve gerekse diger ülkelere ? Bir müsait oldugunuz vakit, o gün okudugunuz yurdumun gazetelerinde verilen anahaberleri kisaca aklinizin bir tarafina not edin, bildiginiz yabanci dilde dünya gazetelerine bir göz atin, bakin bakalim dünyanin diger devletlerinin dertleri neymis, sizin ülkenizin haberleri, dertleri onlar icin de önem tasiyan bir haber niteligindemi ? Tarih...hakli da olsa haksiz da, herseyi yaziyor gelecege... " Vicdani tertemizdi, cünkü onu hiç kullanmamıştı." S.LEC
|
||||
|
||||
|
güzel bir anlatım yusufum ellerine sağlık.
|
![]() |
| Bookmarks |
| Seçenekler | |
| Stil | |
|
|