Enduroist Slogan
Bizi Takip Edin Follow us on Facebook Follow us on Twitter Watch us on YouTube
Kayıt ol
1 den 10´e kadar. Toplam 34 Sayfa bulundu

Hybrid View

  1. #1
    Moderatör Arif Oral Unal - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Isim
    Arif Oral Unal
    Üyelik tarihi
    05-10-2014
    Bulunduğu yer
    İstanbul
    Mesajlar
    2,367
    Motosiklet
    R1250 GS
    Marka
    Bmw

    Standart

    Madem en iyi takip cihazını artık tartışmaya başladık, bende bu konuyu biraz daha detaylı araştırıyım dedim.

    Öncelikli alternatiflerimiz Ömer ve Deniz'in bahsettiği cihazlar, ancak başka cihazlarda var. (Mesela: https://www.metocean.com/product/iridium-go/ )

    1. Inreach - Garmin (daha doğrusu Garmin tarafından satın alınmış bir şirket)
    https://explore.garmin.com/en-US/inreach/

    2. Spot
    https://www.findmespot.com/en/

    Bu cihazlardan hangisi iyi??
    Amazon gibi global sitelerde kullanıcı yorumlarına baktığımız zaman %100 memnuniyet hiç birinde yok, ikisi de tercih edilen cihazlar. Ama ben işi teknoloji olan bir insan olarak biraz daha araştırdım.

    Öncelikle bu cihazlar Alçak Dünya Yörüngesinde bulunan (LEO - Low Earth Orbit) uydu sistemleri üzerinden çalışıyor, belki de daha doğrusu bu sayede çalışabiliyor. Uydular Dünya'ya 500km ile 1200km mesafe arasında bulunmakta.

    Eklenti 2131

    Uydular haliyle Dünya'ya yakın olunca;

    1. Yeryüzündeki cihazların uydularla iletişimi hızlı oluyor (Düşük Latency)
    2. Yeryüzündeki cihazlar uydu ile iletişim kurmak için daha az enerjiye ihtiyaç duyuyorlar
    3. LEO uydular uzakta bulunan uydulara göre daha az bir kapsama alanı sağlıyorlar (uzaktan açı genişliyor),

    O zaman satın alıcağımız donanım kadar bu donanımların kullandığı uydu networklerinin performansına da bakmak gerekir. Bunun aynı cep telefonundan farklı operatörler de farklı performanslar almaktan bir farkı yok.

    InReach => Iridium Uydu Ağını kullanıyor.
    Spot => GlobalStar Uydu ağını kullanıyor.

    Araştırmalarıma göre Iridium Uydu Ağın'da 66 adet uydu bulurken, Spot uydu sisteminde ise 48 adet uydu bulunuyor. Bu durumda Iridium kapsama alanın daha büyük olması kaçınılmaz bir sonuç. Kaldı ki 66 adet uydu bile Dünya'da doğru düzgün bir kapsama alanı için yeterli gözükmüyor, Elon Musk'ın zaten LEO uydularla yapmak istediği şey bu, Africa gibi, Orta Asya gibi fiber çekmenin mümkün olmadığı yerlerde dahil olmak üzere Dünya'nın her yer yerinde internet sağlayan bir uydu ağı kurmak. Bunun 12.000 uydu ile yapılabileceğini planlamış ve şu ana kadar 60 tane uyduyu gönderebildiler. Bu konuda ki en büyük rakibi de galiba Amazon'un sahibi Jeff Bezos. Neyse konuyu dağıtmadan network'ün önemini anlatabildiğimi düşünüyorum. Zaten bu network daha da büyümeden bu cihazlarla %100 memnuniyeti sağlamak mümkün gözükmüyor.

    Bu durumda ben Iridium networkünü kullanan Inreach cihazını kullanmayı tercih ederim, diğer yandan Türkiye'de distributoru de bulunuyor olması bence önemli.

    Tabi bu cihazları alırken bir başka önemli konuda doğru paketi seçmek bunu zaten başlığı açarken de yazmıştım. Buradan gol yememek lazım, ama 1 aylık Moğolistan gezisine giderken 35€ verip bir ön ödemeli paket almak bence bedava. 35€ ya yanınızda sizin güvenliğinizi sağlayacak bir şey alıyorsunuz sonuçta.

  2. Arif Oral Unal güzel mesajın için 5 üye sana teşekkür etti :

    Berkay İnal (19-11-2019),MelihUlubilgen (20-11-2019),omercem (04-11-2019),Serdar ZIMBA (02-11-2019),sinan karagöz (06-11-2019)

 

 

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •