Sevgili arkadaşlar,
Sitemiz üyesi olmayan kayınbiraderim Ercan Semizoğlu ile şehrimizi tanıtan bir arşive sahip olmak istedik. Bu arşivi hazırlama amacımız öncelikle şehrimize gelecek olan motosiklet dostlarımız olmak üzere tüm motosikletseverlerin faydalanabileceği bir kaynak oluşturmaktı. Başlangıç gününde ben bulunamadım. Bundan sonra benim de bulunacağım bölümleri burada yayınlamak ve hepinizin faydalanması için kaynak oluşturmak istiyorum. İlk bölümünü de Ercan Semizoğlu'nun izni alınmış olmak üzere sunuyorum.
Çok teşekkürler, sevgiler.


Değerli Arkadaşlar,

Uzun soluklu motosiklet gezilerinde en önemli konulardan bir tanesi de , bildiğiniz gibi rehberlik ihtiyacıdır.Kısıtlı tatillerimizde,çoğu kez zamana karşı yarıştığımız ve akıcı olmak zorunda kaldığımız aşikardır.Gezi rotasındaki dostlarımızda olmasa vay halimize.Çünkü konakladığımız şehirlerde gezilecek ve görülecek önemli yerler ile konaklama ve yöresel yemek konusunun önemli bir rehberlik ihtiyacı olduğunu düşünüyoruz.

Bir çoğumuz bölgesel geziler yapıyoruz yada planlıyoruz.Gezilerde, motosikletimizle bütünleşerek,özgürce gittiğimiz yerlerin tarihi ve kültürel yerlerini görmek ,yöresel yemekleri yemek,doğasını yaşamak ve yeni dostluklara kucak açmak bizim için en büyük mutluluktur.Bu gezileri yaşamak ve paylaşmak gerçekten çok güzel şeyler.

Samsun’a yolu düşen arkadaşlara rehberlik edecek bu konuyu motosiklet binicisi gözüyle ele almış bulunuyoruz.Samsun’da gezilecek ve görülecek önemli yerleri,konaklama ve yöresel yemekleri ile alış veriş merkezlerini,motosikletle bizzat gezerek ve yaşayarak sizlerle paylaşmayı düşünüyoruz.Dr.Şinasi Gönenç , Dr.Ali Tüter ve Halit Koç ile birlikte planladığımız eğlenceli gezilerimize ortak olmak isteyenlere ve fikirlerinize her zaman açığız.

Yaşadığımız şehrin bazen bilmediğimiz hatta her gün yanından geçipte ilgilenmediğimiz bir çok mekanını detaylı tanımış ve sizlerle de paylaşmış olacağız.Uzun gezilerimizin yanı sıra,bazen birkaç saatlik boşlukta “ nereye gitsem ? ” dediğimiz anlarda ,amaçsız gezmek yerine faydalı bir amaca yönelik eğlence olacağına inanıyoruz.

Saygılarımızla.



GEZİ RAPORU

SAMSUN GEZİ REHBERİ
( Bandırma Vapuru ve Müzesi )

Yer: Belediye Evleri Kavşağı – Doğu Park – Canik / Samsun
Tarih: 31/05/2009 Pazar

Katılanlar: Ercan SEMİZOĞLU Yamaha Fazer FZ6
( Dr.Şinasi Gönenç ve Halit Koç Samsun dışında oldukları için vede Dr.Ali Tüter ile haberleşemediğimiz için önceden planlanmış açılış tek tabanca gerçekleşti ama gerisi inşallah hayırlı olur.)

Açıklama :
Güneşli bir Pazar sabahı evde güzel bir kahvaltıdan sonra öğlen saatlerinde motosikletime atlayıp ,keyifle bir şehir turu ve temiz hava aldım.Başlangıç olarak anlamlı olacağını düşündüğüm için Mustafa Kemal Atatürk ‘ ün Kurtuluş Savaşı için ilk adımı attığı ve Atatürk ile Silah arkadaşlarını Samsun’a getiren “Bandırma Vapurunu ve Müzesi’ne” demiri bağladım.

Bandırma Vapuru Hakkında Genel Bilgi:
Büyük önder Mustafa Kemal Atatürk’ü 9.Ordu Müfettişi (Mirliva) olarak kurmayları ile birlikte İstanbul’dan Samsun’a getiren Bandırma Vapuru Bağımsız Türkiye Cumhuriyetine giden Yolda çok önemli bir görev yaparak Tarihteki yerini almıştır.

Gemi 1878 yılında İngiltere' nin Glasgow kentinde (İskoçya bağımsızlığını ilan ettikten sonra bu bölge İskoçya sınırları içersine girmiştir) Mac. Intyre Paisley - Huston and Cardett tezgahlarında gemi tezgahlarında 21 sıra numarası ile 279 grostonluk yolcu ve yük vapuru olarak inşa edilmiştir. Geminin ilk sahibi Dussey and Robinson şirketi gemiyi "Torocaderto" adı altında 5 yıl çalıştırdı.

1883 yılında Yunanistan' da H. Psicha Preus Firmasına satıldı. "Kymi" adını alarak , geminin Londra'da olan kaydı Pire Limanına alınmıştır.

1890 yılında H. Psicha Preus firması gemiyi başka bir Yunanlı firma olan Cap. Andereadis firmasına satmış , 12 Aralık 1891 tarihinde kaza sonucu batmış, aynı yıl içersinde yüzdürülmüştür. Kıymı adı ile "İstanbul Rama Derasimo " firmasına satılarak İstanbul limanına kayıt edilmiştir.

1894 yılında Pire Limanındaki kayıt o zamanki Deniz Yolları İşletmesi anlamına gelen "İdare-i Mahsusa"ya nakledilmiş ve Türk bayrağı çkilerek, adı "Kymi" den "Panderma" olarak değiştirilmiştir. Marmara Denizi kıyılarında, Tekirdağ , Mürefte, Sarköy , Karabigah, Erdek arasında yük ve yolcu seferleri yapmıştır.

İdare-i Mahsusa'nın statü değiştirerek 28 Ekim 1910 yılında "Osmanlı Seyrüsefain İdaresi"(Osmanlı Denizcilik İşletmesi) olunca geminin adı "Panderma" "Bandırma" olarak değiştirilerek posta vapuru haline getirilmiştir.

19 Mayıs 1919 tarihinde Atatürk ve Silah Arkadaşlarını Samsun'a getirdikten sonra yine posta hizmetlerine devam etmiştir. 1924 yılında "Türkiye Seyrüsefain İdaresi" tarafından hizmet dışı bırakılmıştır.

Bandırma adını aldıktan sonra birkaç kez kaza geçirmiş, yük taşımacılığı yaptığı tarihlerde İngiliz yapımı E11 model denizaltına çarptığı, attığı torpido sonucu batmak üzere olduğu, daha sonra motorunun büyük bir arıza yaptığı elde edilen bilgilerde yer almaktadır.

1925 yılında gemi Bozmacı İlhami' ye (SÖKER) isimli Türk armatöre satılmış, ve aynı armatör tarafından 4 ay içinde Haliç Fenerin' de Hurda olarak parçalanmıştır.
Bandırma Vapurunun Yeniden İnşası:
Bandırma Vapurunun genel tarihinde verdiğimiz bilgiler doğrultusunda, Samsun il genel meclisinin, dönemin valisi Metin İlyas AKSOY önderliğinde 13 Kasım 1999 tarihli kararlarıyla ve il özel idaresi bütçesiyle 2000 yılında Doğupark sahasında Taşkınlar Tersanecilik tarafından geminin yapımına başlanmıştır.

Geminin yapımında 1960 yılında ele geçen geminin orijinal projesi ışık tutmuştur. Geminin orijinal projesi Türkiye Gemicilik Müzesi Tarafından Muhafaza edilmektedir.

Vali Muammer GÜLER dönemi, 15 Nisan 2001 tarihinde, şu an bulunduğu yerde aslına uygun olarak, 300 gün gibi kısa bir süre zarfında Taşkınlar Tersanecilik tarafından bitirilmiş,vapur içi düzenlemeleri Mimar Apdi GÜZEL' e yaptırılmıştır.

Tüm fonksiyonları itibarı ile 18 Mayıs 2003 tarihin' de Başbakan Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN tarafından hizmete açılmıştır.

Alan ve çevre düzenlemesi İl Özel İdaresi ve Samsun Büyük Şehir Belediyesi Başkanı Sayın Yusuf Ziya YILMAZ tarafından 2000- 2001 yıllarında müştereken ikmal edilmiştir.

Gemi müze kompozisyonu halen Doğupark dolgu sahasındaki koyda bulunmaktadır ve 3500 kişilik merasim alanı olarak projelendirilmiş, alan içinde 7 figürlü Atatürk heykeli, Milli Kurtuluş Mücadelesi Panaroması, Samsun İli Özel İdaresince 2002 yılında yaptırılmıştır. Aynı zamanda bir adet açık anfik tiyatro sahası da mevcuttur.

Link: http://www.bandirma.org/
Adres Krokisi:


Fotoğraflar:






































DEVAM EDECEK