Enduroist Slogan
Bizi Takip Edin Follow us on Facebook Follow us on Twitter Watch us on YouTube
Kayıt ol
1 den 10´e kadar. Toplam 21 Sayfa bulundu

Threaded View

  1. #1
    Enduroist Kıdemli Üye EmreOzer - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Isim
    Emre Özer
    Üyelik tarihi
    17-05-2013
    Bulunduğu yer
    İstanbul
    Mesajlar
    275
    Motosiklet
    Varadero 2011
    Marka
    Honda

    Standart Çatal Varam Zeytinim :)

    Merhaba arkadaşlar,

    İş yoğunluğundan dolayı bir türlü resimleri yükleyememiştim. Bugün fırsat bulunca resimleri paylaşmak istedim. Bu makineye karar vermemde yönlendirici yorumlarınız için çok teşekkür ederim. Çok şükür şimdilik keyfim çok yerinde : )

    Ufak bir karşılaştırma yazısı hazırladım. Sizden ricam yorumlarımı amatör bir sürücü olduğumu unutmadan okuyun : )

    Bildiğiniz üzere eski makinem 2003 model 1150 GS. GS' i 25.000 km. kullandıktan sonra Vara' ya geçtim ve yaklaşık olarak 1000 - 1500 km. arası kullandım yeni makineyi de. Kısaca özetlemem gerekirse GS' ten geçince hiç yadırgamadım ve direkt sanki önceden de bu makineye biniyormuşum gibi devam ettiğimi söyleyebilirim.

    Beni en çok memnun eden özelliği viraj kabiliyetinin GS' den aşağı kalmaması. Hani bir tabir vardır ya GS virajlara kendisi girer, nasıl başladı bitti anlamazsın. Bu makine için de aynı yorumlar kullanılabilir.

    Konfor olarak memnunum. Daha stabilize yola girmedim ya da öyle çok uzun yol yapmadım ama tek seferde 200 km. civarı kullandım. Genel olarak fikirlerim; titreşimin daha az olmasından dolayı ve grenajların rüzgarı büyük ölçüde kesmesinden dolayı konfor GS' e göre sanki biraz daha iyi gibi geldi. Tabi daha uzun bir yol yapıp karşılaştırmak gerekiyor. Asfalt kullanımında daha rahat edeceğimi düşünüyorum ama stabilize yollar için Vara daha ağır bir makine olduğu için GS daha konforlu olacaktır sanırım. Bunun dışında ben de artçım da kilolu ve GS' e oturduğumuzda birbirimize neredeyse hiç temas etmiyorduk ama Vara' da seleler geniş olmasına rağmen boy olarak 2 koltuk arası bir tık daha yakın. Sele konforu olarak Vara' nın selesi biraz daha konforlu duruyor ama tabi uzun yolda test etmek lazım.

    Bildiğiniz gibi Vara daha ağır bir makine ama ayaklarımın yere basma durumu GS' te nasılsa bunda da aynı. Boyum 1.78 civarı ve sadece park anında geri geri giderken çok az zorlanıyorum. Sanki GS' te daha rahat gittiğimi hatırlıyorum. Onun dışında GS' te nasıl makineyi yatırmamak için dikkat ediyorsam bunda da durum aynı. Bu konuda GS' te tecrübe sahibi olduğum için artık zorlanmıyorum diyebilirim Tabi Allah ters bir durumla karşılaştırmasın diyelim : )

    GS' i orta sehpaya almak çok kolaydı, Vara' da ilk denemelerimde çok zorlandım. Kendi taktiğimi geliştirdim artık ama tabi yine de GS' teki kolaylığı yakalayamadım : ) Yan ayak konusuna gelince GS bu konu da zaten sabıkalı. Çevremdeki çoğu kişi kullanıma bağlı deformasyondan dolayı şikayetçi. Benim eski GS, ayaklık esnediği için çok yatıyordu ve artık kabusum olmuştu. Neredeyse her park edişimde orta sehpaya alıyordum ve yan ayaklığa hiç güvenmiyordum ve çözüm bulamadım desem yeridir. Vara' da böyle bir sorun yok, çok güven veren bir ayaklığı var. Temizlik harici orta sehpaya hiç ihtiyacım olmayacak gibi.

    Vara' nın ivmelenmesinin GS' ten daha iyi olduğunu hissediyorum. Vara' da biraz daha gazlama isteği duyuyorum sanki, biraz daha seri gibi yani. GS' te böyle bir hissim yoktu. Tabi bu durum makineyi yeni almanın verdiği heyecandan ya da şaft - zincir farkından da kaynaklanıyor olabilir.

    Benzin olayı malumunuz Vara bu konuda önde ama ben arada çok fark olmadığını düşünüyorum. GS benim kullanımımda şehir içi 5 - 5.5 lt. arası yakıyordu. Makineyi almaya karar verdiğimde ben Vara' da 1 lt fazla yakmasını göze aldım, sanırım o da 6 - 6.5 lt. aralığında ama hassas bir ölçüm yapamadım daha. Ondan hatalı bilgi paylaşmak istemiyorum.

    Vara' nın ön konsolunu kadranını vs.. çok beğendim, tasarımı çok hoşuma gitti. Ancak benzin göstergesi ve vites göstergesinin olmaması büyük eksiklik. Benzin göstergesi çok problem değil, çünkü benzin azalınca ışık yanıyor ve kaç km. gideceğiniz yol bilgisayarında geri sayım şeklinde gösteriliyor ama vites göstergesini koymamak ayıp olmuş biraz.

    Yüksek süratlerde GS daha güvenli olduğunu hissettiriyor. Vara ile test amaçlı bastığımda 200 civarında kafa sallama olayını hissettim. GS ile denememde makine ip gibi gidiyordu böyle kafa sallama olayları falan hiç yaşamamıştım. Bununda grenajlardan olduğunu düşünüyorum ama 180 - 190 arasında Vara' da ip gibi, hatta 180' e kadar titreşim yok diyebilirim. GS' te 140' dan sonra giderek artan bir titreşim vardı.

    Geldik en önemli konuya, fren mevzusuna. Bende 2003 model 1150 GS vardı ve bu modelde servo fren sistemi bulunuyor. Böyle parmağının ucuyla dokununca makine duruyordu, hatta bu hassaslığa alışana kadar zorluk çekmiştim. Bu frenler öyle bir güven hissi veriyordu ki sanki frene asılınca 1 mt. bile gitmeden makine olduğu yerde duracak diye düşünmeye başlıyorsun. Hatta siz de çevrenizde duymuşsunuzdur, frenlere asıldım makine nasıl durdu anlamadım, resmen asfaltı kazıyıp zank diye durdu diye. Gerçekten GS' in fren sistemi mükemmel bir de bu Paralever ve Telelever denen nane olunca makine ip gibi duruyor. Dezavantajı kontak kapalı olduğunda fren sisteminin çalışmaması. Ne olacak demeyin, çünkü benim makinenin kontağı arızalandı ve yolda giderken birden bire kontak kesildi Akan trafikte fren tutmayınca insan biraz ürperiyor : ) Şakası bir yana bu durumun ciddi bir handikap olduğunu düşünüyorum.

    Vara' nn frenlerine gelince GS' teki hassasiyet olmadığı için alışana kadar frenlerin kötü olduğunu düşünüyordum. Ancak fren kolunu sıkmaya alıştıkça frenlerin güzel olduğunu gördüm. GS' te ki gibi kombine fren sistemine sahip oluşu ve bu sistemde de elektronik bir bileşen olmaması benim hoşuma gitti. Geçen panik fren kullanmak zorunda kaldım ve makinenin çok güzel durduğunu da teyit etmiş oldum : ) Vara' nın dezavantajı ise sanırım ön amortisörleri yumuşak olduğu için frene basınca makine dalmaya başlıyor. GS' te böyle bir şey yoktu ve bu özelliği çok güven veriyordu.

    Dilimin döndüğünce karşılaştırmaya çalıştım. Yazı biraz uzun oldu, inş. sıkılmadan okuyabilirsiniz : )

    Bunlarda Çatal Varam Zeytin' imin resimleri;










  2. EmreOzer güzel mesajın için 13 üye sana teşekkür etti :

    Arif Oral Unal (26-04-2015),Çağın Sarılar (27-04-2015),Can Ekin (08-05-2015),CemERK (08-05-2015),cemkucuk (26-04-2015),Ercan Çelen (28-04-2015),Ersan ÖZYURT (26-04-2015),Murat TAŞ (29-04-2015),savaskayan (02-05-2015),sinan karagöz (29-04-2015),TahsinAksu (05-05-2015),Tolga Büyüktürkel (12-07-2015),UĞUR KOÇ (28-04-2015)

 

 

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •