Enduroist Slogan
Bizi Takip Edin Follow us on Facebook Follow us on Twitter Watch us on YouTube
Kayıt ol
1 den 10´e kadar. Toplam 27 Sayfa bulundu

Threaded View

  1. #1
    Enduroist Kadim Üye HakanVelioglu - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Isim
    ...
    Üyelik tarihi
    11-12-2014
    Bulunduğu yer
    İstanbul
    Mesajlar
    781

    Standart Anlas Caprax ile ilk 500km yorumum

    Merhaba Dostlar,

    Motosikletime Anlas CapraX taktırdım ve ilk 500km asfalt ve arazi karışık bitti. Bir önceki lastiğim Continental ContiEscape. Bu lastiği 20bin km kullandım arka lastikte diş kalmayana kadar sürdüm. Bu lastiğin yıl olarak da ömrü bitik olduğu için olabilecek en kötü lastik koşulunda yeterince uzun süre sürüş tecribesi olan biriyim ve yazımı buna göre yorumlayabilirsiniz.

    Lastiklerim Üsküdarda takıldı ve motosikleti garajına otobandan götürdüğüm için ilk 50km otobanda sürdüm ve lastikler yerine otursun diye fazla havası olduğu ve mumlu olduğu için bu esnadaki sürüş kalitesizliğini es geçiyorum. Esas rodajını bu günkü mollafeneri üstünden inönü yaylasına çıkıp, kartepe oradan da maşukiye ve otoban üstünden yaptığımız yolda bitirdim ve yorumlarım bu sürüşten.

    İlk olarak şunu söylemeliyim bu lastiğin rodajı 500km. İlk 500km de ciddi anlamda huyu değişti. Üstündeki mumlarla alakalı olamaz mum çünkü sürtünme ile erimez lastik ısısı ile erir ve lastiklerin ilk 50km de mumları erimişti.

    Eski lastiğim çok kötü yol tuttuğu için CapraX mumlu hali ile bile asfalt tutuşu iyiydi. 500km sonunda daha da iyi oldu. Yani rodaj sonunda daha da gelişti.
    Motosiklet 300km sonunda artık güvenle yan yatmaya başladı. Lakin bu km dolana kadar çok gariplikler gösterdi. Belirli bir açıya kadar rahat yatıp sonrasında direk viraj içine yığılıyordu. Sürekli ters kontra kontrolünde kalıyorsunuz. Hatta bu duruma alışık değilseniz motosikleti yatırmaktan vaz da geçip virajı alamayadabilirsiniz derecesindeydi. Bu durum 500km sonunda tamamen ortadan kalktı. Şu anda lastik gayet güzel asfaltta yatıyor kalkıyor ama şunu unutmayın bu yumuşak hamurlu dişli bir lastik. Bir önceki lastiğim gibi değil. Yönlendirmelerinize hemen tepki vermiyor biraz gecikiyor buna dikkat.
    Titreşim konusuna gelecek olursak saatte 15km altındaki hızlarda o diş geçişleri çok çok belirgin ama daha yüksek hızlarda bir önceki lastiğim daha asfalt ağırlıklı olmasına rağmen CapraX çok daha az titreşim yapıyor. Yani titreşim konusunda kendisinden beklenemeyecek kadar iyi.
    Yüksek hız konusunda ise lastik çok kötü. 160km/h sonrasında lastik bariz bir şekilde geziyor. 500km rodaj öncesinde resmen dansöz gibi dans ediyordu ama 500km rodajından sonra sadece sallanıyor. Bu da normal zaten lastiğin fabrikası hızı bu kadar diyor. Dediği kadar gidiyor
    Yolda çok fark ettiğim konu şu oldu. Yüksek hızlarda (140km/h ve üstü) kamyonların sık geçmesi sonucu asfatlla kamyon tekeri çöküğü olur ya. Onlardan geçerken garip bir sallaması var motosikletin. Alışık değilseniz ürkütecektir ama gevşek bırakın motosikleti toparlıyor. Sonuçta yumuşak hamurlu dişli lastik bunlar ve benzeri durumlar olacak.

    500km sonunda lastikte gözle görülür değişimler de olmadı değil. Özellikle ilk dikkatimi çeken dişlerin altlarında sanki lastik eskimişde olmuş gibi izler vardı. Mantığıma göre bu durum şu. Lastik dişleri zamanla ezile ezile yerine oturdu. Bir diğer nokta da diş köşelerinin yuvarlanması oldu. Bunu görsel olmadan şöyle açıklamaya çalışatyım, dişlerin sivri yerlerinin bariz bir şekilde tıraşlandığı görülüyor. Grubumuzda yeni lastik olarak Wild vardı ve aynı durumlar onda da yaşandı. Vallaha pek bilgim yok ama lastik rodajı diye de bir kavram var sanırsam ve bu durum da ona işaret olsa gerek.

    Gelelim araziye. Bundan önceki dişi bitik lastiğimle de araziye dalan birisi olarak CapraX'ın toprakta da tutuşunun daha iyi olduğunu söyleyebilirim ama o kadar. O tutuşun hiçbir anlamı yokki. Gezi süresince 1 kere karda saplandım, 1 kere çamurda saplandım bir kere de ıslak ağaç parçaları arasında sıkıştım. Bunların hepsinde de biri iterek çıkabildim. Şimdi durum şu. Evet bu lastik biraz daha iyi tutunuyor ama arkadaşlar bu tutununca bizim 200 üstü kg ağırlığındaki eşşek tüy gibi olmuyor ki. Eşek aynı eşek. Yani lastik iyi tutuyor diye bu aletler uçup kaçmıyor. Bir önceki lastiğim kötü olduğu için toprak sürüşümü buna göre ayarlıyor çamurdan geçerken teknikleri tam uyguluyordum ve geçiyordum. Bu lastikte bu kadar kasmıyorsunuz evet daha rahatsınız ama harbi çamurda bu lastikde diğer lastiklerde kalıyor arkadaş. Değişen bir şey yok. Hatta daha kötüsü bu lastik az da güven verdiği için belayı da çağırıyorsunuz. Eski lastiğim olsa ne o çamura zorlar ve saplanır, ne de kar küreme makinası gibi yaylada kara dalardım. Her neyse tamam arazide daha iyi ama başta dediğim gibi bizim motosikletler açısından bu mucizevi bir çözüm değil.

    Özetle. Asfalt anlamında olmayan bu lastik üstünde CapraX'in mühendislerinin asfalt konusunda da fena değil kıvamında iş görsün yaklaşımları lastikte belli. Kendilerini bu konuda tebrik ediyorum. Ama gerçek şu ki 200kg'lık aletle motosikletini parçalama gibi özel bir fantezin yoksa enduro sürer gibi arazide dolanmazsın. Haa köy yolunda, toprak yolda ve bolca asfaltta sürersin. Bizim ki gibi Adventure amaçlı makinelere%100 asfalt lastiği takanları da ben pek anlayamıyorum. Bence en güzeli %30 arazi ağırlıklı bir lastik çok çok daha ideal bir seçim olacaktır. Örneğin CapraR. (CapraR hiç test etmedim. Bir gün edebilirsem onu da yorumlarım)

  2. HakanVelioglu güzel mesajın için 9 üye sana teşekkür etti :

    Abbas Murat LÜĹE (18-04-2017),ahmet f senel (15-04-2017),ahmet korkmaz (17-04-2017),Berkay İnal (15-04-2017),Bora Karayel (17-04-2017),Coşkun SARP (16-04-2017),Ercüment Laleli (16-11-2017),ersel şenkaya (16-04-2017),Serdar ZIMBA (17-04-2017)

 

 

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •