Enduroist Slogan
Bizi Takip Edin Follow us on Facebook Follow us on Twitter Watch us on YouTube
Kayıt ol
1 den 10´e kadar. Toplam 96 Sayfa bulundu

Threaded View

  1. #39
    Eğitim Koordinatörü Ersan ÖZYURT - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Isim
    Ersan ÖZYURT
    Üyelik tarihi
    31-10-2012
    Bulunduğu yer
    İstanbul
    Mesajlar
    5,269
    Motosiklet
    SUPER TENERE 1200E
    Marka
    Yamaha

    Standart

    Alıntı Kerim Adnan DENİZ Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Tebrikler ve teşekkürler sevgili Ersan ÖZYURT, çok güzel kaleme alınmış bir yazı.

    Bu vesile ile İ.T.Ü., O.D.T.Ü. ya da diğer her hangi bir üniversitenin rektörüne buradan bir sorum olacak;

    Mühendislik fakültelerinde okuttukları Termodinamiğin Temel Yasaları' nı, Statik ve Mukavemet Hesapları, Temel Makine Bilgisi, vb. öğretmek için kimden akredite oldular?!
    Yoksa hiç bir öğrencisinin mühendisliği kabul edilmemeli... Zira bütün bu (evrensel) bilgiler başkalarınca oluşturulmuş ve akredite olunmadan öğretilmiştir.
    Eh, bunun sonucunda da bu okullar hayati hatalarla bilgileri aktarmaktalar. Kazayla biri bu bilgilerden tehlikeli sonuçlara ulaşarak ölüme sebebiyet verebilirler.
    Ama ille de üstün/elit kişler olarak akredite olsalardı, bu sonuç asla düşünülemezdi.
    Özel kurslarda çalışan öğretmenler kimler? Çoğu devlet okullarında çalışan öğretmenler ile devletin kurumlarından öğretmen olarak yetiştirilmiş kişiler.
    Sanal ortamlarda tonlama yapılamadığı için yazışmalardan farklı anlamlar çıkarmak her zaman olasıdır. Keşke bu konular yüzyüze konuşulsa ve herkesin elindeki manuellerin (kılavuzların) farklılıkları da ortaya çıksa.
    Kimlerin hayat kurtarıp, kimlerin insanları (sanki suçlu kovalayan polismiş gibi) virajlara 15 km. daha hızla girmeye zorlayıp, ölümler sonucu "kalan sağlar bizimdir" beyanları olduğunu da bilebilsek.
    Konu çok eski ve kolay çözülebilecek bir konu değil. İsteyen istediğini tercih edebilir.
    Yazımda bahse konu olan şey yöntem değil, yöntemin ille de bir yerden akredite olup olmamasına duyulan ihtiyaç.
    Yoksa bu konuda ticari faaliyet gösteren ve teveccüh ettiğin gibi "üstat" payesini benden ziyade çok daha fazla hak eden birçok değerli arkadaşım var.
    Hepsine de sonsuz saygım var. Yaklaşık 50 yıllık alaylı ve eğitimli bir sürücü olarak bir çoğundan öğrendiğim çok değerli bilgiler var.
    Bu da onlara saygı duymama yeterli sebep. Ama bunlar, akreditasyon zorunluluğu getirmiyor. Umarım ve dilerim kısa sürede o da gerçekleşir.
    Ve hepimizin karın ağrısı geçer.

    Açık ve net!
    Bu öğreti, evrensel bir bilgidir ve öğretmeyi öğrenmiş herkes, her hangi bir akreditasyona ihtiyaç olmadan öğretebilir.
    Zaten eğitim "alınan" bir şey olması hasebiyle sonuçlarındaki "faydayı" görmek yeterlidir. Fayda sağlıyorsa da o kişi/kurum yaşamaya devam eder.

    Saygı, selam ve sevgiler.

    NOT: Kitabın orijinal adı yanlış hatırlamıyorsam "Motorcycle Road Craft - The Police Rider's Manual" olmalı... Adı üstünde, ebay, amazon vb. sitelerde serbestçe satılan bir kılavuz...
    Üstat,

    Bunca yıllık motosiklet tecrübesi dahi, başlı başına bu hitabı kullanmak ile ne kadar doğru yaptığımı gösteriyor. Umarım daha uzun yıllar ve birlikte motosiklet sürmek kısmet olur.

    Üniversitelerin akreditasyon ve denetlenmesi ihtiyacı fikrinize Eser Hocam bir link ile cevap vermiş. Oldukça ayrıntılı bir açıklama.

    Ben asıl yazının içeriğinde yer alan "viraja 15 km daha hızlı" ifadesi ilgimi çekti. Bunun konumuz olan akreditasyon ile bir ilgisi olmadığını düşünüyorum. Lakin, neyi kastettiğinizi iyi anlıyorum. Bu konu bilebaşlı baına akreditasyona inanmayı ve bağlı kalmayı gerektirir. Maalesef ülkemizde eskiden beri süre gelen, "çizgiye yanaşma, virajı olabildiğince hızlı dönme" gibi yaklaşımlar, sanki RoSPA'nın istekleri ve hatta gerekleri olarak anlatıldı. Oysa bununla hiç bir alakası yok. Bu bile başlı başına bir akreditasyon kurallarına aykırı davranış ve maalesef. RoSPA'nın bu konuda açık uyarısı olmasına rağmen sergilenmeye de devam ediyor. Kesinlikle uygun olmadığı düşüncenize katılıyorum. Sistem üzerindki bu yanlış algıyı yenmek için hep birlikte özen göstermeliyiz.

    Saygı ve akreditasyon arasında kurduğunuz ilişkiyi anlayamadım. Akreditasyonun olup olmaması bir saygı unsuru değil tabi ki? Herhangi biri ile ilgili saygı düşüncemizi akreditasyonun etkileyeceğini sanmıyorum. Karın ağrımınızın ise ne olduğunu anlamadım. Değerli Abilerimiz de akreditasyon yolunda ilerliyor ise ne mutlu bizlere.

    Son olarak, elbette ki bilgilerinizi, herhangi bir yasal düzenleme olmadığı sürece paylaşabiliriz. Bu başlığın amacı, konu hakkında bilgisi olmayanlara tavsiyede bulunmak ve seçimlerine yardımcı olmaktı. Dolayısıyla, fayda görecekleri kurumları tavsiye ederken bizim düşüncelerimiz, akreditasyonun bir seçim kriteri olduğudur.

    Hepimize keyifli sürüşler dilerim.
    Varmayı değil, sürmeyi seviyorum...

    Honda VFR800XA
    * RoSPA Advanced Riding Instructor
    Membership 69332
    * IBA MEMBER
    Membership 60475

  2. Ersan ÖZYURT güzel mesajın için 4 üye sana teşekkür etti :

    Ali KORKMAZ (20-09-2017),cemkucuk (02-10-2017),Kerim Adnan DENİZ (29-09-2017),Sadık SÖNMEZ (09-10-2017)

 

 

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •