Aileler çocuklarına zarar vermemek için pencereyi açarak ya da fan çalıştırarak sigara içiyorlar, fakat uzmanlar çocukların sağlığını tehdit eden ve kurtulması bu kadar kolay olmayan başka bir sigara etkisi buldular: "Üçüncü el duman".

Gazların görünmeyen zehirleyici etkisini açıklayacak terim bulmakta zorlanan uzmanlar, gazların ve partiküllerin sigara içen kişinin saçına ya da giysilerine yapıştığını, yastıklara ve halılara sindiğini ve oda dumandan temizlense de etkisinin uzun süre kaldığını belirtiyorlar. Küçük çocukların yerde emekleyerek ya da oyun oynayarak ağır metal, kanserojen ve hatta radyoaktif malzeme kalıntılarını ellerine aldığını ve yuttuğunu anlatıyorlar.

Üçüncü el dumandaki maddeler arasında bulunan hidrojen siyanid kimyasal silahlarda kullanılıyor; bütan çakmak gazında kullanılıyor; toluen ise boya incelticilerde bulunuyor. Ayrıca bu dumanda arsenik, kurşun, karbonmonoksit ve hatta 2006 yılında eski KGB ajanı Alexander V. Litvinenko'yu öldürmek için kullanılan polonyum 210 (yüksek radyoaktif içeren bir kanserojen) gibi yüksek kanserojenler bulunuyor.

Alfa.