" Fukaranın düşkünü beyaz giyer kış günü " demiş eskiler. Yahu önümüz kış sen yazlık mont arıyorsun Davut kardeşim.
Ya muhtemelen kışa girerken yazlık montlar ucuz olur düşüncesindesin, ya da kışlığım var yaza hazırlık yapayım düşüncesindesin.
Kendi fikrimi söyleyeyim, mutlaka bir yazlık bir de kışlık giysiye ihtiyacımız var. Kışlık giysiler her ne kadar kalın ve hareket kabiliyetimizi engelliyor olsalar bile soğuğa karşı tedbirli olmak zorunda olduğumuzdan mutlaka tam korumalı dirsek ve omuz korumaları olan soğuk ve rüzgar geçirmeyen kışlık uzun bir enduro monta ihtiyacımız var. Bir çoğu yağmura pek elverişli değil onun için de tulum veya altlı üstlü bir de yağmurluğa ihtiyaç duyarız.
Yazlık montlar genelde terletmeyen mümkünse hava geçirgenliği olan cinsleri tercih etmek zorundayız. Zira aşırı sıcak günlerde naylon montlar hava geçirmediğinden vücut ısısını hapseder ve motor sürmek motorcu için işkence halini alır. Yazlık montlar biraz daha hafifletilmek amacıyla korumalar kışlıklara göre daha zayıftır. Bu bir ters orantı aslında kış mevsimine göre yaz aylarında daha çok motor kullanmış olmakla birlikte daha az korumaya sahibiz. Mont seçiminde mutlaka korumaların iyi olmasına, kumaşının sürtünmelere dayanıklı olmasına dikkat etmeliyiz. Her zaman söylerim damatlık elbiselere vermediğimiz paraları motor giysilerine veriyoruz.
Benim bir Dainesse yazlık montum var, ( 4 sene önce iyi para vermiştim ) ön ve arkası file görünümlü hava alıyor, fakat dirsek ve omuz korumaları mükemmel. Test edildi onaylandı zincirim koptuğu zaman yerde 10 metre sürüklenmeme rağmen kollarında en ufak bir yırtılma olmadığı gibi vücudumda çizik bile yoktu. İşte o zaman verdiğim parayı helal ettim.
Diyeceğim o dur ki; önce güvenlik sonra ekonomi düşünülmeli bilmem anlatabildim mi.