Geçen gün Honda'nın Transalp'i üretimden kaldırdığını ya da rivayete göre Türkiye'ye getirmeyi durdurduğunu duyunca artık pes dedim. Ulan zaten piyasada enduro seçenekleri kısıtlı. Nesli korumak lazım. Adamlar koruyacağına soyu tüketiyorlar. Yerine genetiği oynanmış modeller koyuyolar. Bu bir satış politikası olabilir. 1 taşla 2 hatta 3 kuş ama her kuşun eti yense de bazılarının tadı yavan olur.
Bende talep olmadan arz olmayacağına göre taleplerimi yazmaya karar verdim.
1-Öncelikle fiyat kasmamalı ve genel kesim için almak hayal olmamalı. Bu nedenle sıfırda üst limit 25.000 i geçmemeli. Böylece sıfırın yanında 2-3 yaşında 2. el piyasasına parası az olan meraklı kesim ulaşılabilmeli.Bence bu her motorcunun hakkıdır.
2-Amacına uygun olmalı yani mümkün olduğunca enduro geni taşımalı. Saçları sport touring olabilir ama ana-baba, jant- kafa enduro olmalı. bakıldığında sınıfını belli etmeli. Seyrederken bile ben bu motorla tepeleri aşarım hatta belki dağlarıda aşarım hissini vermeli.
3-Hafif balık eti olmalı. Milletimizin büyük motor arzusunu tatmin etmeli ama trafikte de yormamalı, hantal ve ağır olmamalı. Oturduğunda hakimiyet duygusu vermeli. Kafa ve gidon 5 karış ileride olmamalı ki bu dl 650 gibi melez enduroların en beğenmediğim yönüdür.
4-Bir sabah bildiklerini deneyip hala çalıştıramadığında ulan ne masraf çıkacak diye düşünmemeli. İlla resmi daire servislerine mahkum olmamalı. Parça aksseuar maliyeti motorun satış fiyatına göre oranlı olmalı, 20.000 lik motorun orta sehpası 500-600 tl olmamalı.
5-Az yakmalı hatta mümkünse yakmamalı. Şaka bi yana düşük devirli torku yüksek olmalı.


Bu durumda 25.000 ödense sonuç olarak, 700 cc civarında tel jantlı, ortalama 5-6 litre civarında tüketimi olan, yedek parça ve servis alternatifi olan, çift silindirli 50-70 ps arası, tekerle kafanın iç içe girdiği touring tarzı olmayan, arazi asfalt uyumlu, bir japon çıkıyor. Böyle bir motor varmı, BENCE yok. (650 gs, dl 650 kullandım 2 senedirde transalp kullanıyorum. İstediğim özellikleri taşıyan F 800 Gs fiyat nedeniyle klasmana girmiyor. Eminim benim gibi düşünen pek çok endurocu vardır. Peki bu japonlar hala neyi bekliyor, nerede yeni AFRİCA TWİN veya yeni 750 lik SUPER TENERE. Bu kadar mı zor kardeşim eli ayağı düzgün fiyatı kasmayacak orta sınıf bir enduro yapmak. Tüm firmalara duyurulur.