Enduroist Slogan
Bizi Takip Edin Follow us on Facebook Follow us on Twitter Watch us on YouTube
Kayıt ol
1 den 10´e kadar. Toplam 34 Sayfa bulundu

Threaded View

  1. #1
    Enduroist Üye Kahraman İnal - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Isim
    Kahraman İnal
    Üyelik tarihi
    18-10-2014
    Bulunduğu yer
    İzmir
    Mesajlar
    156
    Motosiklet
    Multistrada V4 S Full
    Marka
    Ducati

    Standart Sonradan ABS takılabilir mi ? Yaptım, oldu...

    Hızlı bir anayolda hata yaparak beyaz bir torosun sağından geçmeye kalkınca, o torosta dikkatsizce önüne kırınca, ben o panikle frenlere asılınca ve arka tekeri yanımda görünce dedim ben motorumda ABS istiyorum. Benim Capo 2003 model. 2004 modelden itibaren ABS var. Ben de alırken ABS'li aramıştım ancak zaten sayıları bir elin parmaklarını geçmez. Dolayısıyla biraz da fiyatının cazibesine kapılarak şimdiki motorumu almıştım. Aldıktan sonra da bir sürü ıvır zıvır bakımdır, modifiyedir falandır filandır yaptığım için değiştirmek istemiyordum. Bu yüzden acaba dedim parçalarını toparlarsam bir şekilde ABS'yi ben takabilir miyim ???

    Önce en önemli parça olan ABS beyninin fiyatını öğrenmeye çalıştım. Önce İzmir Aprilia yetkili servisi Motopit'i aradım. Aldığım fiyat astronomik idi. 2000 avrolu birşeydi sanırım Ben de yurtdışı kaynaklara yöneldim. Oralarda da 2000-2500 dolarlar konuşuluyordu. E-bay ve benzeri sitelerde de çıkması çok azdı ve satıcılar da 700-800 avro istiyordu. Ben de bu fiyatları görünce yavaş yavaş ABS fikrimden uzaklaşmaya başladım.

    Sonra birgün E-bay'de ıvır zıvır birşeyler araken bir F650 ABS beynine denk geldim. Üzerindeki parça numaraları hariç şekil şemal benim aradığım beyin ile aynıydı. Aşağıdaki resimde soldaki F650 sağdaki ise Capo beyni.





    Satıcı 40 dolar istiyordu. Capo ve F650'nin aynı ebat ön-arka jantlara sahip olması ve kullanım amaçlarının benzerliğini göz önüne alarak almaya karar verdim. Dedim en kötü ihtimal uymazsa Türkiye'de BMW'cilere 5 katı fiyata satarım Şaka bir yana parçayı aldım ve projeye resmi olarak başlamış oldum.



    Sırada diğer önemli parça, ABS sensörleri vardı. Dedim madem beyinler aynı (veya benzer) herhalde sensörler de benzerdir. Biraz araştırınca aynı olduğunu öğrendim. İki motorda da Bosch'un aynı parça numaralı ABs sensörleri vardı. Tabi ki sıfırları korkunç paraydı ama şükür ki e-bay denen birşey var Satıcı o kadar ucuza bıraktı ki 2 tane ihtiyacım olmasına rağmen yedek olsun için elindeki 4 adedi de aldım.



    Sonra sıra projeyi durma noktasına getiren parçaya geldi. ABS beynine bağlanan ve tüm kablolamanın üzerine inşa edileceği soket. Bir F650 veya ABS'li bir Capo'nun tüm elektrik tesisatını bulmak gerekiyordu ki zaten piyasada çok yoktu. Olanlar da çok çok pahalıydı. Yine ABS beyninin şekline şemaline falan bakarak başka başka motorların/arabaların uyar mı diye bakındım ve sonunda buldum. 2000 model Citroen Xsara ABS beyin soketi





    Geri kalan parçaları da yurtdışı bir siteden aldım.


  2. Kahraman İnal güzel mesajın için 3 üye sana teşekkür etti :

    ahmet gül (23-10-2014),CihanCöbek (24-10-2014),savaskayan (29-12-2014)

 

 

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •